Kommunpolitik

Vi prioriterar människor och miljö

Ohållbara arbetsscheman för vård- och omsorgspersonalen, försäljning av Laxå Värmes utsläppsrätter och hårda besparingar med omorganiseringar för skola och förskola. I Laxå kommun prioriterar den styrande majoriteten ekonomin framför allt annat.

Hållbar utveckling består av tre perspektiv: ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet. I Laxå kommun har den styrande majoriteten, KD, C och MP, lagt fullt fokus på ett av dessa perspektiv. Ekonomin har överskuggat allt och sociala och ekologiska värden har gång på gång fått stå tillbaka. Vi menar att det är hög tid att prioritera den sociala och ekologiska hållbarheten i vår kommun.

Den senaste i raden av beslut som prioriterar ekonomin över den social hållbarheten är flytten av förskolan Jordgubben i Finnerödja. En, i kommunala sammanhang, liten ekonomisk besparing gör att förskolebarnen flyttas till skolans lokaler. En försämring för skolelever, förskolebarn och personal. Även inom vården och omsorgen prioriteras ekonomin över människor. Införandet av det så kallade hälsoschemat har kraftigt försämrat arbetsmiljön för personalen inom vård och omsorg. Vi har vid upprepade tillfällen debatterat frågorna och lagt förlag på hur ”hälsoschemat” och flytten av Jordgubben skulle kunna förhindras. Laxå kommuns styrande majoritet har inte ändrat sin prioriteringsordning.

I en kommun som gärna marknadsför sig som Sveriges första miljödiplomerade kommun och dessutom ekoturismkommun borde den ekologiska hållbarheten vara högt prioriterad. Men även här är det ekonomin som prioriteras högst. Laxå Värme beslutade under 2020 att sälja en del av de utsläppsrätter bolaget samlat på sig under åren. Genom att sälja utsläppsrätterna kunde ett annat företag inom EU släppa ut de växthusgaser som Laxå Värme sparat in genom att använda sig av biobränsle. Laxå kommun hade som ägare av Laxå Värme kunnat stoppa försäljningen. När vi debatterade frågan med Bo Rudolfsson (KD) fick vi svaret att han inte ser några problem med detta eftersom det är tillåtet att sälja utsläppsrätter och det gynnar bolaget ekonomiskt. Ekonomin sattes högst upp i prioriteringslistan.

Laxå kommun är inget företag. Ekonomin kan aldrig vara ensamt prioriterat. Vänsterpartiet i Laxå kommun ser ekonomin som ett verktyg för att skapa social och ekologisk hållbarhet. Då kan vi skapa verklig hållbar utveckling.

Clara Dahlin, partiföreträdare Vänsterpartiet i Laxå kommun

Det här är en ledare skriven i tidningen Vänstern i Laxå kommun (nov/dec 2021). Läs hela tidningen här: Vänstern i Laxå kommun (nov/dec 2021)

Kopiera länk