Kommunpolitik

Därför röstade vi för att kommun ska ta hand om avfallet i Röfors

Den 17 mars fattade kommunstyrelsen och kommunfullmäktige beslut om att kommunen ska använda max 6,5 miljoner till att ta hand om det avfall som lämnats i Röfors vid Laxå bruks-området. Att använda kommunala skattepengar för att städa upp efter ett företag är oroligt tråkigt och inget vi i Vänsterpartiet Laxå vill göra. Tyvärr är alternativet, att från kommunens håll inte göra något, ännu sämre.

Vi valde att rösta för att kommunen ska ta hand om avfallet av två anledningar:

  • Brandrisken. Avfallet risker att börja brinna, precis som det gjort i Botkyrka. Temperaturmätningar som nu görs i högarna visar på förhöjda temperaturer och stor risk för brand.
  • Risken att avfallet inte tas omhand inom rimlig tid. Konkursboet har slut på pengar och avfallet risker att bli liggande väldigt länge i Röfors (om det inte brinner upp). Marken som avfallet ligger på ägs av konkursboet och är den mark som företaget köpte av Laxå kommun. På marken finns alltså bara avfallshögarna, inga byggnader eller annat av värde som skulle kunna betala för hanteringen.

Som vi inledde med, vi vill inte fatta det här beslutet. Men att låta högarna ligga kvar är värre. En brand i avfallshögarna vore fruktansvärt för både miljön och de närboende. Även om högarna inte börjar brinna så blir de, om kommunen inte gör något, liggande länge med det ständiga hotet om att de kan börja brinna. Situationen är allvarlig och när ingen annan tar ansvar så måste kommunen göra det. Därför väljer vi att ta ansvar, även om det är ett tråkigt och tungt beslut.

Framåt fortsätter vi att jobba för en förändrad avfallslagstiftning. Att situationen i Röfors kunnat uppstå visar på tydliga luckor i lagstiftningen.

Kopiera länk