Kommunpolitik

Ta bort avgiften för boendestöd

I början av 2020 beslutade Laxå kommunfullmäktige att införa en avgift för boendestöd. Det bestämdes också att avgiften skulle utvärderas i slutet av 2020.

På social- och omsorgsnämnden den 23/2 redovisades utvärderingen. I utvärderingen visades att strax över 18% av personer med boendestöd har sagt ifrån sig insatsen på grund av ekonomiska skäl och att en person har avstått från att söka boendestöd av samma skäl.

När avgiften infördes trodde majoriteten att avgiften skulle ge drygt 300 000 kr i intäkter på ett år, men den har bara gett 40 500 kr på det halvår som utvärderingen baseras på. Den styrande majoriteten i Laxå vill avvakta ett år för att göra en förnyad utvärdering, vi tror inte att det kommer ge något annat resultat.

Att avgiften för boendestöd infördes var fel från början och det kommer inte bli mindre fel för att den finns kvar ett år till. Därför yrkade vi på att nämnden skulle föreslå kommunfullmäktige att avgiften för boendestöd tas bort från och med 1 maj 2021. Övriga oppositionen (socialdemokraterna och moderaterna) höll med oss. Tyvärr höll den styrande majoriteten inte med och vårt förslag röstades ner.

Vi kommer fortsätta att driva frågan. Det får inte vara plånboken som avgör om en kan ha boendestöd i Laxå kommun, det måste vara behovet som styr.

Kopiera länk